Természetes táplálkozás II.
A természetes táplálkozás következő szempontrendszere, de nevezhetjük alapelvnek is,hogy a táplálkozásunk kapcsán szabályozhatjuk a szervezetünk kémiai egyensúlyát,azaz a sav-bázis arányát.
A természetes táplálkozás alapelveit követve nagyon fontos,hogy a savas és lúgos ételek egyensúlyának betartása kapcsán elkerülhetjük az elsavasodást,illetve az elsavasodással járó tünetek,illetve betegségek.
Így fontos prevenciós lehetőség a táplálkozásunkban a 25% savas és 75% lúgos minőségű táplálék bevitel.
Lugos és savas élelmiszerek táblázata Ideális lenne a 75% lúgos és 25 százalék savas étel minőség | ||
Lúgos élelmiszerek 75% | ||
Alma | Juharszirup | Petrezselyem |
Ananász | Kajszibarack | Rebarbara |
Articsóka | Káposzta | Póréhagyma |
Avokádó | Karfiol | Répa |
Bab /száraz vagy zöld/ | Karalábé | Retek |
Bambuszrügy | Kelkáposzta | Sárgadinnye |
Banán | Kókuszdió | Savanyú káposzta /citrommal/ |
Bogyófélék /ribizli, cseresznye/ | Köles | Spenót |
Borsó /friss vagy száraz/ | Körte | Szamóca /eper/ |
Brokkoli | Lucerna | Szentjánoskenyér |
Burgonya | Mandarin | Szójabab |
Citrom | Mandula | Szőlő, Szőlőlé |
Csicseri Borsó | Mangó | Tök |
Datolya | Mazsola | Uborka |
Dinnye Félék | Meggy /Juice is/ | Vizitorma |
Endivia | Melasz | Vöröshagyma |
Fehérrépa | Méz | Zeller |
Fejessaláta | Narancs /Juice is/ | Zöldbab |
Fokhagyma | Oliva Bogyó | Zöldpaprika |
Füge | Őszibarack | |
Gesztenye | Padlizsán | |
Gombák | Papaya | |
Grapefruit | Paradicsom | |
Hüvelyesek, kivétel a lencse | Paszternák | |
Savas élelmiszerek 25% | ||
Alkohol | Garnéla Rák | Máj |
Árpa | Homár | Majonéz |
Áfonya | Ízesítők | Makaróni |
Aszalt Szilva | Kávé | Marhahús |
Baromfihús | Kenyér /minden fajta/ | Pulyka |
Borjúhús | Kukorica /konzerv is/ | Rizs |
Búza | Kukoricamálé | Sajt |
Cukor, Édesség | Lazac | Sonka |
Dió | Lekvárok, Dzsemek | Szilva |
Ecet | Lencse | Tojás |
Földimogyoró | Lepényhal | Zab-zabliszt /dara/ |