Természetes táplálkozás I.
 
 A természetes táplálkozás alapelveit szeretném megosztani azokkal,akik szeretnék követni az egészségtudatos táplálkozás elveit,de még nem rendelkeznek elég ismerettel a táplálkozási rendszerrel.
Első lépésként ajánlanám a "javasolt" illetve "kerülendő" minőségek alkalmazását,valamint természetes táplálkozás 12 alapelvét,mely azokat a szabályokat gyűjti csoportba,amiket ajánlatos lenni betartani.
De talán a legfontosabb,hogy egy új paradigmát fogalmazzunk meg,nevezetesen,hogy ne csak együnk,hanem táplálkozzunk.
Hiszen az evés,főleg a hiányérzetünket elégíti ki,míg a táplálkozás a szervezetünk,illetve egészségünk feltételeit hozza létre,váltja valóra!


Áttérés a természetes táplálkozásra és életmódra

Elhagyandó
Helyette fogyasztandó
Fehérkenyér és fehér liszt
Teljes kiörlésű liszt (búza, rozs, zabpehely, kukorica)
Fehér (tojásos) tészta
„Durum” tészta  (tojás nélkül)
Fehér rizs hántolt
Barna rizs,jázmin rizs,Basmathi-rizs, köles és hajdina
Húsok főleg „vörös”húsok (sertés, marha).              
„Fehér” húsok (csirke, pulyka) növényi eredetű fehérje bevitele
Finomított fehér cukor
Méz, barna cukor, nádcukor, természetes gyümölcscukrok
Só főleg kősó
Tengeri só, legjobb a természetes sótartalom az élelmiszerekben
Tojás, sütőpor
Helyette szódabikarbóna a süteményekbe
Élesztő és élesztős kenyér
Kovász vagy élesztő nélküli pékáru használata
Üdítő italok főleg cukros és szénsavas
Friss zöldség vagy gyümölcslevek, Pi-víz, forrásvíz, gyógytea
Feketekávé, fekete tea, alkohol
Gyógytea pl, csalán kakukkfű, gyümölcslevek
Befőttek, mirelit és konzerv gyümölcs
Friss és esetleg aszalt gyümölcsök
Konzervek és fagyasztott kész ételek
friss életerős táplálék, friss zöldségek és párolt zöldségek
Ecet, savanyúság
Citromlé, maximum savanyú káposzta
Bő olajban sült ételek
Hidegen sajtolt olajban való sütés vagy párolás
Csokoládé, kakaó, sütemények
Természetes táplálékok, gyümölcsök
Lekvárok édességek, cukorkák
Friss és aszalt gyümölcsök, darált gyümölcs mézzel
Folyékony tej, zsíros tejtermékek
 Sovány sajtok, kefir (kaukázusi), joghurt,fermentált tejtermékek


 

A természetes táplálkozás 12 aranyszabály  


1.Támogassuk a szervezet a hajnaltól délig való tisztulási periódusát bőséges folyadék bevitele és gyümölcsök fogyasztásával! Lehetőleg a gyümölcsön kívül más ételféleséget ne fogyasszunk!
2.Lehetőleg egyszerre egyféle gyümölcsöt fogyasszunk és két gyümölcsétkezés között, teljen le fél vagy egy óra!
3.Napi kb. két liter folyadékot, fogyasszunk javasolt kétóránként két dl   (testsúlykilogrammonként 0. 3 dl) Kiváltható magas víztartalmú zöldség és gyümölcsök fogyasztásával. Étkezés előtti fél órával fogyasszunk csak folyadékot, közben ne!
4.  Lehetőleg frissen facsart zöldség és gyümölcsleveket fogyasszunk. Közvetlen fogyasztásra és Főzésre is Pi vizet vagy forrásvizet használjunk!  Gyógynövényekből készített teát igyunk méz és édesítő szer nélkül langyosan kortyolgatva!
5. Használjunk erjedés gátló fűszereket melyekkel csökkenthető a belekben keletkezett mérgező anyagok mennyisége. ilyen, pl. gyümölcsökhöz a fahéj és szegfűszeg, kömény a burgonyás ételekhez, édeskömény,ánizs a gabonafélékhez.
6.Nagyon lassú, alapos rágás, mert „a rágás a fél emésztés”. egy falatot harmincszor,ötvenszer rágjunk pépessé!
7. Ügyeljünk a rendszeres székletürítésre, ahány fő étkezés annyi alkalommal kell székletet üríteni!
8. „Nem jóllakni, hanem megelégedni!”a tökéletes emésztéshez félig telt gyomor az ideális! Ne keverjük a fehérjét szénhidráttal!
9. Délben gabona este zöldség domináljon az étkezésünkben: a gabona, táplál, a zöldség tisztit!
10.Minden étkezésnél fogyasszunk friss táplálékot is! A teljes táplálék bevitelünk fele legalább élő friss étel legyen!
11.Étkezések között várjunk legalább négy órát! Kivétel a gyümölcsétkezés!
12.Nyugodt lelkiállapotban együnk és evés közben az evésre figyeljünk! Kerüljük a sietve,illetve stresszes állapotban történő étkezést! Kellemes zene, nyugodt, harmonikus állapot, az asztal,mint „oltár”legyen megterítve! (A terítő a nő szeretete!)