Természetes táplálkozás I.
A természetes táplálkozás alapelveit szeretném megosztani azokkal,akik szeretnék követni az egészségtudatos táplálkozás elveit,de még nem rendelkeznek elég ismerettel a táplálkozási rendszerrel.
Első lépésként ajánlanám a "javasolt" illetve "kerülendő" minőségek alkalmazását,valamint természetes táplálkozás 12 alapelvét,mely azokat a szabályokat gyűjti csoportba,amiket ajánlatos lenni betartani.
De talán a legfontosabb,hogy egy új paradigmát fogalmazzunk meg,nevezetesen,hogy ne csak együnk,hanem táplálkozzunk.
Hiszen az evés,főleg a hiányérzetünket elégíti ki,míg a táplálkozás a szervezetünk,illetve egészségünk feltételeit hozza létre,váltja valóra!
Áttérés a természetes táplálkozásra és életmódra |
Elhagyandó | Helyette fogyasztandó |
Fehérkenyér és fehér liszt | Teljes kiörlésű liszt (búza, rozs, zabpehely, kukorica) |
Fehér (tojásos) tészta | „Durum” tészta (tojás nélkül) |
Fehér rizs hántolt | Barna rizs,jázmin rizs,Basmathi-rizs, köles és hajdina |
Húsok főleg „vörös”húsok (sertés, marha). | „Fehér” húsok (csirke, pulyka) növényi eredetű fehérje bevitele |
Finomított fehér cukor | Méz, barna cukor, nádcukor, természetes gyümölcscukrok |
Só főleg kősó | Tengeri só, legjobb a természetes sótartalom az élelmiszerekben |
Tojás, sütőpor | Helyette szódabikarbóna a süteményekbe |
Élesztő és élesztős kenyér | Kovász vagy élesztő nélküli pékáru használata |
Üdítő italok főleg cukros és szénsavas | Friss zöldség vagy gyümölcslevek, Pi-víz, forrásvíz, gyógytea |
Feketekávé, fekete tea, alkohol | Gyógytea pl, csalán kakukkfű, gyümölcslevek |
Befőttek, mirelit és konzerv gyümölcs | Friss és esetleg aszalt gyümölcsök |
Konzervek és fagyasztott kész ételek | friss életerős táplálék, friss zöldségek és párolt zöldségek |
Ecet, savanyúság | Citromlé, maximum savanyú káposzta |
Bő olajban sült ételek | Hidegen sajtolt olajban való sütés vagy párolás |
Csokoládé, kakaó, sütemények | Természetes táplálékok, gyümölcsök |
Lekvárok édességek, cukorkák | Friss és aszalt gyümölcsök, darált gyümölcs mézzel |
Folyékony tej, zsíros tejtermékek | Sovány sajtok, kefir (kaukázusi), joghurt,fermentált tejtermékek |
A természetes táplálkozás 12 aranyszabály
1.Támogassuk a szervezet a hajnaltól délig való tisztulási periódusát bőséges folyadék bevitele és gyümölcsök fogyasztásával! Lehetőleg a gyümölcsön kívül más ételféleséget ne fogyasszunk!
2.Lehetőleg egyszerre egyféle gyümölcsöt fogyasszunk és két gyümölcsétkezés között, teljen le fél vagy egy óra!
3.Napi kb. két liter folyadékot, fogyasszunk javasolt kétóránként két dl (testsúlykilogrammonként 0. 3 dl) Kiváltható magas víztartalmú zöldség és gyümölcsök fogyasztásával. Étkezés előtti fél órával fogyasszunk csak folyadékot, közben ne!
4. Lehetőleg frissen facsart zöldség és gyümölcsleveket fogyasszunk. Közvetlen fogyasztásra és Főzésre is Pi vizet vagy forrásvizet használjunk! Gyógynövényekből készített teát igyunk méz és édesítő szer nélkül langyosan kortyolgatva!
5. Használjunk erjedés gátló fűszereket melyekkel csökkenthető a belekben keletkezett mérgező anyagok mennyisége. ilyen, pl. gyümölcsökhöz a fahéj és szegfűszeg, kömény a burgonyás ételekhez, édeskömény,ánizs a gabonafélékhez.
6.Nagyon lassú, alapos rágás, mert „a rágás a fél emésztés”. egy falatot harmincszor,ötvenszer rágjunk pépessé!
7. Ügyeljünk a rendszeres székletürítésre, ahány fő étkezés annyi alkalommal kell székletet üríteni!
8. „Nem jóllakni, hanem megelégedni!”a tökéletes emésztéshez félig telt gyomor az ideális! Ne keverjük a fehérjét szénhidráttal!
9. Délben gabona este zöldség domináljon az étkezésünkben: a gabona, táplál, a zöldség tisztit!
10.Minden étkezésnél fogyasszunk friss táplálékot is! A teljes táplálék bevitelünk fele legalább élő friss étel legyen!
11.Étkezések között várjunk legalább négy órát! Kivétel a gyümölcsétkezés!
12.Nyugodt lelkiállapotban együnk és evés közben az evésre figyeljünk! Kerüljük a sietve,illetve stresszes állapotban történő étkezést! Kellemes zene, nyugodt, harmonikus állapot, az asztal,mint „oltár”legyen megterítve! (A terítő a nő szeretete!)