Ásványi anyagok
 
A vitaminok mellett a másik nélkülözhetetlen táplálékkiegészítők az ásványi anyagok, nyomelemek. Egyik ilyen nyomelem a szelén, amelynek hiánya nemcsak a külsőségekben – például kopaszodás –, hanem az immunrendszer romlásában is szerepet játszhat, növelve a rák egyes fajtáinak kialakulási kockázatát. Hasonlóan elengedhetetlen a magnézium és a króm is: a magnézium például a krónikus stresszben élő, esetleg különböző élvezeti cikkeket (cigaretta, alkohol) gyakrabban fogyasztók szervezete számára. Hiánya szívritmuszavarokat idézhet elő, növeli a trombózis és a szívizomelhalás kockázatát, de okozhat még depressziót, fejfájást, szédülést, koncentrációzavart, és elősegítheti a magas vérnyomás kialakulását is. Míg ha nem jut elég mennyiségű króm a szervezetbe, megemelkedhet a vércukor- és koleszterinszint, s idegrendszeri zavarok léphetnek fel, a vas hiánya pedig vérszegénységgel, a fizikai-szellemi erőnlét csökkenésével, étvágytalansággal, fejfájással, aluszékonysággal, valamint fogínygyulladással járhat együtt. Az egészséges életmód kiegészítői még a Q10 és az omega-3 zsírsavak, amelyek készen kaphatók, s a túlhajszoltság okozta kimerültség ellen hatékonyan alkalmazhatók.

A fontosabb ásványi anyagok és szerepük
Cink
: részt vesz a fehérje-, zsír- és szénhidrát-anyagcserében, a szervezet immunrendszerének működésében.
Fluor
: a csontozat és fogak fő eleme, jelenléte gátolja a fogszuvasodást.
Foszfor
: a kalciummal a csontok és fogak fontos alkotórésze, emellett részt vesz a fehérje-, zsír- és szénhidrát-anyagcserében, az energia tárolásában.
Jód
: a pajzsmirigy hormonok termelődését segíti.
Kalcium
: az emberi csontozat alkotóeleme, hiánya csontritkulást okozhat.
Kálium
: az emberi sejtek fontos alkotóeleme. Az izmok és a szív munkájához és a szervezet folyadékháztartásának szabályozásához is elengedhetetlen.
Króm
: csökkenti a vércukor-, vérzsír- és koleszterinszintet.
Klorid
: a gyomorban a hidrogénnel együtt alkotja a gyomorsavat. A konyhasóval többnyire elegendő jut a szervezetbe.
Lítium
: hat az ember pszichikai érzetére, gátolja a szív- és keringési megbetegedések kialakulását.
Magnézium
: fontos szerepe van a növekedésben, a csontok felépítésében, a fehérje- és szénhidrát-anyagcserében, valamint az izmok és a szívizom működésében.
Mangán
: részt vesz a fehérje-, zsír- és szénhidrát-anyagcserében, a csontok és a kötőszövet felépítésében.
Nátrium
: a szervezet folyadékháztartását és a vérnyomást szabályozza.
Szelén
: csökkentheti a szélütés és az infarktus kockázatát, mivel gátolja az erekben a vérrögképződést, ugyanakkor az ellenálló képességet is serkenti. Hatékonyan alkalmazható szürke hályog megelőzésében is. E-vitaminnal együtt gyulladáscsökkentésre, reumára, a pikkelysömör és az ekcéma tüneteinek enyhítésére is képes.
Vas
: feladata az oxigén-, a szén-dioxid- és az elektronszállítás. Hiánya vérszegénységet, gyengeséget, fáradékonyságot okozhat.