Belülről fakadó Szépség II.
Egészségtudatos táplálkozás
A Belülről fakadó Szépség második alapelve az egészségtudatos táplálkozás.
Sokan sokféle képen értelmezik a táplálkozási elveket.
A mostani leírásban a Holisztikus Szépségápolás elvei szerint szeretném megosztani a rendszer elveit.
I.Alapelv a nyers - főtt arány
A természetes táplálkozás alapelvei szerint a 80% nyers és a 20% főtt táplálkozás lenne a kívánatos.
De legalább az 50-50% megosztásban.
Hiszen a nyers táplálkozás kapcsán tudjuk csak bejuttatni azokat a létfontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat,ami a szervezetünk,illetve bőrünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek.
II. Alapelv a tápanyagok minőségi megosztása
Az egészséges táplálkozás szempontjai alapján a megfelelő alkotó részek aránya nagyon fontos.
1. 25% fehérje,mely főleg gabona neműk és hüvelyesek formájában ajánlott.
A fehérjék sejtépítő funkciót látnak el a szervezetünkben,így nagyon fontosak.
Kerülendő a túlzott állati eredetű fehérje bevitel,mint a húsok,illetve a tej-tejtermékek.
A túlzott fehérje bevitel a szervezet elsavasodásához,illetve a gyulladásra és az allergiás reakciókhoz vezet.
2. 45-50% szénhidrát,mely főleg zöldségek és gyümölcsök formájában vihetők be.
A szénhidrátok a szervezet (agy,izmok) energiai forrásai.
Kerülendő a fehér cukor és a fehér liszt bevitele.
A túlzott szénhidrátbevitel elhízáshoz, candidás tünetekhez, szénhidrát intoleranciához vezet.
3. 5% esszenciális zsírok,olajok,mely olajos magvak,illetve hidegen sajtolt olajok formájában ajánlott bevinni.
A zsírok,olajok a vitaminok és esszenciális zsírsavak bevitelét biztosítják.
A túlzott zsírbevitel,főleg az állati eredetű zsírok bevitele az elhízást és az keringési rendszer zavarait idézik elő.
4. 20% rostok bevitele szükséges,mert a rostok biztosítják az egészséges emésztési folyamatokat.
A rostbevitelt a zöldség és gyümölcs fogyasztás biztosítja.
Ma a szinte csak főtt táplálkozás kapcsán rostszegény a táplálkozásunk.
III. Alapelv az alkatra,személyre szabott táplálkozás
1. Hormonális táplálkozás
2. Anyagcsere szerinti táplálkozás
3. Idegrendszeri alkat alapján
4.Energetikai táplálkozás
5. Genetikai táplálkozás
IV. Alapelv az évszaknak,napszaknak megfelelő táplálkozás
A szervezetünk működési ciklusa és a napi,valamint az éves ciklusoknak megfelelő összehangolt rendszere biztosítja,hogy összehangoltan,harmonikusan,de főleg tudatosan próbáljuk működtetni szervezetünk ritmusát összehangolva a Természet ritmusával.