Belülről fakadó szépség VI.

Szépítő alvás
 
A Belülről jövő szépség fontos alapelve a „Természetes alvás” melynek ajánlott ideje a 22 és reggel 6 közötti időszak! Ennek az ajánlásnak az oka a szervezetünk bioritmusa,azaz biológiai órája,mely megszabja a szervezetünkben végbemenő folyamatok rendszerét! Régen nem volt nehéz betartani ezt a rendszert,hiszen a Nap járása is segített ebben,valamint a fényérzékeny mirigyünk a tobozmirigy,mely, ha kevés fény érzékel a szervezetünket az alvás állapotába, segíti,ha pedig fényt érzékel az ébredést, hozza létre. Mivel a mai kor embere sok és gyakran mesterséges fények között éli az életét,már nem tudja ezt a természetes folyamatot a biológiai óránk létrehozni! Van még egy fontos szempont,ami az egyéni ritmust jelenti,vagyis ha valaki „kakas” vagy „bagoly” típus. Azaz reggeli vagy esti aktivitású ember. Mégis fontos a szépség és egészség szempontjai alapján végig gondolni ezt a biológiai rendszert,melynek alapján az ajánlás megszületett!
Első a méregtelenítés,azaz a szervezetünk salakanyagoktól és bomlástermékektől való megszabadulásának folyamata,melynek fontos szerve a máj,mely ebben az időben aktív. Amikor aktív állapotban vagyunk,ennek biológiai időszaka a reggel 6 és este 6 közötti 12 óra, a szervezetünk szabályozása az agyban és az izmokban tartva az energiát (vért) egy aktív,kiáradó állapotot hoz létre (szimpatikus tónusnak nevezzük ezt az állapotot). Az este 6 és reggel 6 közötti állapot a passzív és tartalékoló állapota a szervezetünknek,ekkor a vér a belső szervekben van,részben a máj,részben a lép raktározza (ezt nevezzük paraszimpatikus tónusának, a szervezetünknek). A két állapot egyensúlya hozza létre a szervezetünk harmonikus működési állapotát a homeosztázist! Ha ettől eltérünk,felborul az egyensúly,amely részben az anyagcserében,de sok más működésben is tükröződik. Tehát a vér ebben az időszakban a belső szervek közük is a májban tartózkodik,kiszűrve ezzel a vérből a méreganyagokat. De nem csak méregtelenít,de feltölti a vért különböző fontos anyagokkal is! Ha ebben az időben nem vagyunk nyugalmi állapotban (ha nem is alszunk még) ez a folyamat zavart szenved, és nem ürül ki a szervezetünkből a méreganyag. Benn maradva károsítja a szervezetet és idő előtti öregedést, hoz létre! Akik kénytelenek éjszaka dolgozni,nem csak a bioritmusuk látja kárát,de szervezetük idő előtt öregszik!
Második az immunműködés,mely szintén ebben az időben működik,ebben az időben aktív. A máj mellett a másik vérraktár a lép. A vér egy negyed része nyugalmi állapotban, a májban pihen,egy hatod része pedig a lépben (paraszimpatikus tónusban). A lépben pihenő vérből a lép kiszűri a kórokozókat,valamint feltölti a vért „védekező” sejtekkel. Így ha az a ritmus zavart szenved,azaz nem pihenünk eleget, vagy nem tudunk nyugodtan pihenni ,az immunrendszerünk legyengül,nem tudja ellátni önvédelmi feladatát és megbetegszik! Fontos tehát,hogy nem menjünk túl szervezetünk egészséges határain! Nem tehetjük „büntetlenül!”
Harmadik az idegrendszer,mely ekkor igényli a pihenést! Nagyon fontos az éjfél előtti alvás,hiszem sem az éjfél utáni alvás 8 órája,sem a nappali alvás 8 órája nem ad feltöltődést a következő napra. Sokan érzik,hogy fáradtabban kelnek,mint ahogyan lefeküdtek! Nem csak a sok munka és feladatot okoz ritmus eltolódást,hanem sokan ekkor TV-nek vagy számítógépeznek! De sokszor még az olvasás is szimpatikus tónusba hozza a szervezetet! Fontos az izgató szerek valamint a nyugtatók (altatók) okozta mókus kerék! Nappal nyugtató, „természetesen” némi élénkítő kávéval felváltva,este altató,mert nem jól alszanak,reggel ismét kávé és nyugtató!
Gondoljunk tehát a belülről jövő szépségre,hogy a legjobb szépítőszer az alvás,így a rohanó életben is mi hozzuk meg a saját döntéseinket életünkről és egészségünkről!