A bőrdiéta


A kozmetika nem elhanyagolható momentuma a "Belülről jövő Szépség"!

A szép bőr a harmónia és az egészség tükörképe, így fontos az egészséges életmód, illetve a lelki higiénia. A harmónia azt jelenti: jóban lenni önmagammal és a külvilággal.
A mai világ zaklatott minőségei nem mindig teszik lehetővé a maradéktalan megvalósulását ezen elveknek, de fontos, hogy amit tudunk, tegyünk meg ennek érdekében.
Sok féle irányzat lehetséges az egészséges táplálkozás megvalósítása érdekében. Hogy meg találjuk a saját rendszerünket néhány fontos szabályt be kéne tartani.
  • Nyers táplálkozás, miszerint a főtt és előkészített ételeink nem tartalmaznak megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot és egyéb, a bőr szempontjából fontos tápanyagot. Igy fontos lenne a 80-20 % arányú nyers –főtt táplálkozás, de legalább az 50-50%-os nyer és főtt arány.
  • A folyadék bevitel fontossága, miszerint a testsúlykilogrammonkénti 0, 3 dl folyadék bevitele, amely nem cukrozott italok, hanem forrásvíz, Pí-víz, gyógytea formájában kerüljön bevitelre, esetleg gyümölcs vagy zöldséglé formájában. Zsíros bőröknél ajánlott a zsurló vagy tejoltó galaj napi 2 csésze mennyiségben való fogyasztása, száraz bőröknél, illetve a bőr szépsége érdekében a cickafark vagy a körömvirág, amely még ránctalanító hatású is. minden bőrtípusra a hársfa vagy a bodzatea fogyasztása. Kaphatóak literes változatban a Herbáira teák között. Méregtelenítésre a vértisztító teakeverék (cickafark, körömvirág, zsurló, bodzavirág, hársfavirág) vagy a salaktalanító teakeverék. (herbária, naturland).
  • Fontos a tápanyagok összetételének a figyelembe vétele. A fehérjék aránya 25 % legyen maximum, mert a túlzott fehérje bevitel komedó és akne képződéshez vezet. Fogyasszunk 40-50 % szénhidrátot zöldség, illetve gyümölcs formájában. Nem elhanyagolható a hidegen sajtolt olajok szerepe, amely fontos a vitamin bevitel illetve a fito-ösztrogének miatt is. pl. saláták fogyasztása magvakkal, illetve hidegen sajtolt olajokkal megöntözve.
  • Néhány kerülendő élelmiszer: folyékony tej, illetve zsíros tejtermékek fogyasztása. Bő olajban sült ételek fogyasztása. Kerülendő a fehér lisztes, élesztős pékáru fogyasztása. Helyette teljes kiőrlésű lisztből készült pékáru, illetve durumlisztből készült tészták fogyasztása. Kerülendő a fehércukrot tartalmazó ételek, italok fogyasztása.  Kerülendő a vörös húsok fogyasztása (marha, sertés). Fontos szempont a tartósító szerek illetve az élelmiszer adalékokat tartalmazó ételek (szín, íz, aroma). fontos a kávé, illetve fekete teafogyasztás, valamint a csokoládé, kakaó tartalmú ételek kevés mennyisége, illetve elhagyása a bőr szépsége érdekében.

Mit és hogyan együnk helyette, hogy a bőrünk szép lehessen!

  • Savas-lúgos táplálkozás: alapelve, hogy a helytelen táplálkozás kapcsán a vér sav-bázis aránya a savas minőségek felé tolódik és a bőrünk gyulladásra lesz hajlamos. Komedó és akné képződésre. Így a bőr pH értéke is savas lesz. Fontos elgondolkodni, hogy hogyan tudjuk lúgosítani a szervezetünket, hogy a bőrünk szebb legyen. Lúgosít a Salvus víz (napi 2. szer 1 dl+1dl víz), illetve a zöldség és gyümölcs fogyasztása (gyümölcs napok).
  • Lehetséges a makrobiotikus táplálkozás, amely az alaktoknak, elemeknek megfelelően hoz létre kémiai egyensúlyt. Elvei a csak frissen készült ételek fogyasztása, alkatnak, évszaknak, napszaknak megfelelően, a jin-jang egyensúly betartásával. Fontos az alkat meghatározása. Jin alkat a jang oldalról étkezzen, míg a jang alkat a jin oldalról.
  • Lehetséges a vércsoportok szerinti táplálkozás, amikor az alkatunknak, illetve a vércsoportunknak megfelelő táplálkozást követjük.
  • Végül a vegetáriánus táplálkozás, amely a hústalan táplálkozást jelenti. A teljes vegetáriánus táplálkozás semmilyen állati eredetű ételt nem fogyaszt, míg a laktovegetáriánus táplálkozás fogyaszt tejterméket, kevés tojást, illetve méhészeti termékékeket.
  • Hormonális alkatoknak megfelelő táplálkozás, amely figyelembe veszi az alkatok hormonrendszeren alapuló minőségeit, azt, hogy mikor, mit lehet és kellene fogyasztanunk.

Jó egészséget és jó étvágyat kívánunk a bőrnek!