Belülről fakadó szépség VII.

Jóga,mint komplex életmód és gyógymódrendszer

 Az „Egészség és szépség” hetedik alappillére a jóga,amelyről nagyon sokan csak annyit tudnak,hogy keleti mozgáskultúra. Pedig ennél sokkal több,hiszen komplex életmód és gyógymódrendszer,melynek gyökerei valóban Indiából eredeztetők,de a mai nyugati kultúra,főleg az egészség kultúra használja eredményesen!

Három fő egységből áll a jóga rendszere:
  • Testtartások  (ászanák) rendszere,melyek főleg a gerincoszlop egészségesen tartásán alapszik. „Amilyen egyenes gerinced tartása,olyan egyenes lelked tartása is!” –mondja a jóga egy fontos alapelve. Így fontosak a tartásjavító gyakorlatai. Olyan gyakorlatok sorozata,melyek a belső elválasztású mirigyek tarthatók harmonikus működésben.  Így a két szépségért felelős belső elválasztású mirigyet, a petefészket és a pajzsmirigyet is!
  • Légzőgyakorlatok rendszere (pranajama),mely a teljes légzés illetve e helyes légzés kivitelezésén alapul. A hétköznapi életben a légzésünk felületes, kb. 15%-az a teljes légzőfelületünknek! Így ha nem lélegzünk hatékonyan az úgynevezett „fáradtság szindróma” jelenik meg,mely a hiányos tüdő és vese működés kapcsán okoz indokolatlan fáradtságot, illetve levertséget. Erre ad ajánlást a „teljes légzés” rendszere,mely a mellkasi és hasi légzés rendszerén alapul. Tehát néhány teljes légzés felfrissít,felélénkíti a szervezet működését. Javítva ezzel a tüdő és bőrlégzést is egyben. Gondoljunk csak a keleti jógamesterek,szinte kortalan megjelenésére.
  • A meditációk illetve a relaxációs technikák kapcsán a szervezetünk belső energia forrásainak hatékonyságát tesszük tökéletessé, valamint a relaxációs képességeinket használjuk a napi stresszállapotok. A naponta végzett relaxációk segítik a szervezet hármas egységének (test-lélek-szellem) harmóniájának megtartásában!
 
Hogyan is alkalmazhatjuk a jóga segítő elemeit?

Természetesen beiratkozhatunk egy jóga tanfolyamra,ahol meg tanulhatjuk ezeket, az elveket alkalmazni elméletben és gyakorlatban egyaránt. A másik az önképzés útja,amikor is jóga kazettákról, pl. a „Fiatalság forrása” vagy egyéb oktató kazettákról,napi legalább 20 percalkalmazással érhetjük el. De olvashatunk szakirodalmat,mely a szépség és egészség mentén ad tanácsot (Fiatalító Jóga : Carla Galli)
Mivel sokan panaszkodnak rendszeres hátfájásra vagy izomfeszültség, okozta fejfájásra,érdemes a jóga „Tartásjavító” gyakorlat sorát alkalmazni,napi 20 percben.
A kozmetikában legfőképpen a légző gyakorlatokat alkalmazhatjuk vagy a relaxációs technikákat pácienseink ellazítására!
A jóga az önmegismerésben is segítségünkre lehet,hiszen „Út befelé és felfelé!”,miszerint befelé vezető utunk kapcsán önmagunk megismerésével és belső folyamataink megértésével és kontrollálásával megismerhetjük a teljességet is általa!
Főleg az introvertálált (befelé figyelő) alkatú személyiségeknél hatékony! Fontos,hogy megtartsuk az egészségünket és a fiatalságunkat!
Stresszel terhelt rohanó életünkben segít harmóniát és egyensúlyt teremteni!