A négy elem harmóniája



Az életünk elemek kölcsönhatásában valósul meg. A környezetünk négy alapeleme a föld (a stabilitás,biztonság),a víz (termékenyítő érzelmi energiák),a tűz (aktivitás ,tetterő,életerő,élni akarás) valamint a levegő elem (kommunikáció,információk terjedése). A kölcsönhatások fontos alapenergiája a földelem,hiszen ez képviseli a női energiákat (jin) valamint a biztonságot,az életbe vetett hitünket. A földelem a Föld közép pontjában lévő izzó magma energiája,mert az élet ritmusát határozza meg (1000 herz/mp),ezt nevezzük földsugárzásnak. Vannak a földsugárzásnak patogén azaz betegséget okozó rezgései,amelyek a sejtek elektromágneses rezgéseit kibillentik a természetes egyensúlyukból,legyöngítik az immunrendszer működését, és betegséget okoznak. Ezt a sugárzást nevezzük geopatogén sugárzásnak. A föld energia biztosítja a gravitáció által,hogy két lábbal a földön állhassunk. A másik fontos őselem a tűz, azaz a Nap férfias energiája (jang). A Nap biztosítja számunkra az életerőt,a bizalmat,a derűt,az életbe vetett hitünket. A harmadik fő elem a víz (jin),mely a természetben és testünkben egyaránt a legnagyobb mennyiségét képviseli. Így a víz elem a termékenység,az érzelmek áradását jelenti (élet vize szimbólum). A negyedik elem a levegő,mely a jang minőséghez sorolható,a kiterjedést,a szétáradást és az információk, tovaterjedését adja. (illatok,hangok).  Tehát két termékenyítő jang energia van körülöttünk a tűz, illetve a levegő elem és két termékenyülő jin energia a víz és a földelem.

Szervi analógiák

Föld elem,minden,ami szilárd,pl. csontok,fogak,haj,bőr,porc,inak.
Víz elem,minden,ami folyékony,pl. vér,testnedvek,vizelet.
Tűz elem,minden,ami aktivitást hoz,pl. emésztés,szaporodás.
Levegő elem, a kommunikáció,a hangadás szervei.
Ha az energiák egyensúlya felborul, jönnek létre a betegségek. A jang túlsúly az akut,hirtelen betegségekhez vezet,pl. gyulladások,magas vérnyomás. Míg a jin túlsúly a krónikus betegségeknél,alacsony vérnyomásnál jelentkezik. Így fontos,hogy a kezeléseknél mindig a megfelelő elemet hívjuk segítségül.



A biokozmetikában alkalmazott elemek

A tűz elem a fénykezeléseknél hatékony, hiszen a fény hiánya depresszióhoz vezet, lecsökken az aktivitásunk, életkedvünk és az anyagcserénk is. Gondoljunk a téli álmot alvó állatokra.
A tűz elem az óvatos napkúrákat is jelenti,amikor szórt fényben, a 11 és 15 órai időköz kizárásával a Nap éltető sugarainak felvételével érhető el. A szolárium a természetes életmódot követvén csak kis mértékben alkalmazandó,hiszen lebontja az aurát,gyöngíti az immunrendszert,szárítja, és ezzel öregíti a bőrt,pigmentációra hajlamosít és az estleges bőrelváltozásokat is kedvezőtlenül, befolyásolja (pl. anyajegyek). Csak téli ,úgynevezett szezonális depresszióban vagy pszoriázisos (pikkelysömör)tünetek enyhítésére ajánlott.

A levegő elem fontos a szervezet és a szép bőr egészsége szempontjából. Fontos a tiszta és szabad levegőn való tartózkodás legalább fél,egy órát naponta. A tüdő légzés a 95%-át biztosítja oxigén szükségletünknek,míg a bőr légzés 5%-az is jelentékeny. A kevés oxigén fáradékonnyá tesz bennünket,a bőr idő előtt öregedik (dohányzás),valamint a szabad gyökök keletkezésében is szerepet játszik. Fontosak az oxigénkezelések is a kozmetikában.

A földelem a szervezet számára az ásványi energiákat jelenti,minden,ami a Földből származik. Táplálékok, ásványi anyagok,gyógyföldek,gyógyiszapok és végül a kristályok, azaz a megkövült víz,mely magába zárja az ásványokat. Igy fontos a kozmetikában a földelem,mint gyulladás ellenes minőség. Agyag és iszappakolások,valamit a kristályok energiája. Újonnan alkalmazott lehetőség a lávaköves masszázs is.

Végül a víz elem,mely legtökéletesebb alkalmazása az úszás,hiszen a víz felhajtó ereje által 25%-al kevesebb energiával mozoghatunk és minden izmunk részt, vesz benne. Tökéletesen kondicionál és az idegrendszert is kedvezően, befolyásolja. A kozmetikában a vizeket gyógyteák,gyógyvizek formájában alkalmazzuk. Fontosak a természetes forrásvizek,ásványvizek és a vizes oldatok.

A kezelések során az elemeket mindig az egyensúly elvén válasszuk meg. Ha gyulladt a bőr,akkor a víz és föld elemű kezeléseket ajánljuk. Ha a bőr krónikus problémája a kezelendő, akkor a tűz illetve a levegő elemet alkalmazzuk.