A masszázs,mint az érintés művészete


A masszázs a legősibb érintkezés,azaz érintés,hiszen a magzat már az anyaméhben is mozgása kapcsán „önmasszázst” gyakorol,mikor a méh falához érinti gerincét!


A masszázs testi hatásai

A masszázs testi szinten a szervezet élettani működéseire gyakorol hatást. Ez a hatás fizikai,kémiai és szellemi szinten egyaránt jótékony. Egészség megőrző és életerő fokozó. Képes harmóniát teremteni és ezt a harmóniát kondicionálva kedvezően megtartva az egészséget is. az egész életen átgyakorolhatjuk,otthon a családban és a professzionális alkalmazásban egyaránt.
Több féle masszázsirányzattal találkozhatunk,mint keleten az ősi,tradicionális masszázsok és a nyugati masszázsok technikája kapcsán. Végezhetjük a szépség és egészség érdekében,de végezhetjük gyógyító,azaz terápiás céllal is. fontosak a sportmasszázsok és a kondicionáló masszázsok az erőnlét megtartása végett. De végezhetünk kozmetikai alakformáló vagy cellulit masszázst,de arc és dekoltázs masszázst is.
Gyakran a mikrorendszerek masszázsával érhetünk el gyógyító hatást,mint például a reflexológia. Vagy gondolhatunk az akupresszúra pontmasszázsára is.
Különleges életerőt,életenergiát harmonizáló masszázstechnikák a keleti masszázsok,mint az ajurvédikus masszázs, a kinai Shiatsu vagy a japán Jumeiho masszázs. De közismert a Thai masszázs is vagy a Mauri masszázs. Ezek már átvezetnek a test és lélek harmonizálásába.
Ha nincs ellenjavallata életkortól függetlenül végezhetjük az érintés eme nemes technikáját.


A masszázs lelki hatásai

A masszázs érzelmi szinten is fontos eszköz. Hiszen a lélek is igényli a masszázs,oldó és kisimító hatását. Fontos lélekmasszázs a szeretet masszázs,amikor is a magzati illetve a gyermekkori traumák oldhatók fel általa. De fontos lehetőség a relaxációs masszázsok,illetve a stresszoldó masszázsok,melyek a mai stresszel terhelt világ görcseit oldják.
Fontos az aroma terápiás masszázs is,mely lélekgyógyító terápia.


A masszázs szellemi hatásai

A masszázs,mint komplex terápia nem véletlenül kerül a szellemi terápiák sorába,hiszen bizonyos masszázstechnikák alkalmazásával komoly szellemi hatások érhetők el. Javul a szellemi teherbírás,csökken a stressz és a szorongás,feloldódnak traumák,melyek a sejtemlékezésben tárolódnak. Fontos lehetőségek a kristályokkal végzett masszázs,mely a kristályokban tárolt energia és tudás kapcsán ébreszti fel a tudattalan kristály tudatát.
Fontos lenne,természetesen megfelelő szaktudással pácienseink számára ezeket, a szinteket különböző masszázstechnikákkal megsegíteni.
Fontos lehetőségek a Holisztikus masszázstechnikák,ahol a test és lélek a szellemmel együtt éri el a harmóniát és az egységet,azaz a részek egybeolvadását és ezzel a teljesség állapotot.