Fitoterápia II.

A Fitoterápia a Természet terápiák fontos eleme.
A fitoterápiát a Holisztikus kozmetika a szépség és egészség elérésért és megtartásáért alkalmazza külsőleg és belsőleg egyaránt.

Belsőleges alkalmazás lehetőségei
 
Alkalmazása kapcsán lehet:
  • Méregtelenítés céljából alkalmazni, például „vértisztító teakeverék” formájában, melyet kúraszerűen alkalmazva, megszabadulhatunk a civilizációs életvitel kapcsán kialakult méreganyagoktól. Fontos lenne évente kétszer, de a legjobb évszakváltásokkor hat-hetes kúra formájában. Mennyisége legalább 1- 1. 5 liter, melyet a testsúly dönt el. Fontos, hogy a vér sav- bázis egyensúlyát megfelelő állapotban tarthassuk fogyasztása kapcsán. Összetétele: cickafark (gyulladáscsökkentő, bevonószer), körömvirág (máj, epe és vastagbéltisztító), zsurló (vese és vértisztító, vízhajtó), hársfavirág (tüdő, bőr, vastagbél tisztító), bodzavirág (izzasztó, vastagbéltisztító)
  • Salaktanítás céljából a szervezetben felhalmozódott salakanyagok kiküszöbölésre, melyek terhelik a bőrt és egyéb szerveket (ízületek, erek). Így fontos, hogy a vértisztítás mellett időről időre salaktalanítsuk a szervezetünket. Fontos tehát, hogy szervezetünk megszabaduljon a káros melléktermékektől, mely az anyagcsere során alakulnak ki. Ilyen a gyermekláncfű, aranyvessző, hibiszkusz, nyírfalevél, csalán.
  • Fontos a salaktalanitás mellett a nyiroktisztítás is, mely a nyirokrendszer méregtelenítését és salaktalanítását, ezzel együtt a cellulit megelőzését és a kialakult tünetek javítását teszi lehetővé. Ilyen a zsálya, kakukkfű, medveszőlő levél, kasvirág, aloe, búzafű.
  • Fontos a zsírégető gyógynövények alkalmazása a túlsúlyos területek enyhítésére. Fogyasztása segít a helyi zsírpárnák, valamint test szerte felhalmozódott zsírlerakódások kezelésében. Ilyen a gyermekláncfű, menta, csalán, kamilla, bojtorján, csipkebogyó, citromfű, ezerjófű. Fontos még a bodza, zsálya, zsurló, kökényvirág.
  • Fontos a székrekedés illetve a renyhe bélműködés korrigálása is a fitoterápia lehetőségeivel. Hiszen a cellulit hátterében, nagymértékben a székrekedés és ennek kapcsán a nyirokrendszer salakanyagokkal és méreganyagokkal való telítődése a probléma. Ilyen például az áfonya, apróbojtorján, bodza, fehérmályva, málnalevél, gyermekláncfű.
  • Végül, de nem utolsó sorban a speciális problémák kezelése gyógynövényekkel. Fontos az emésztés, keringés, nőgyógyászai zavarok gyógynövényekkel való korrekciója. Hiszen a fitoterápia, mint szelíd gyógymód, illetve terápia lehetőséget teremt a szervezet megbomlott harmóniájának a visszarendezésében.

A gyógynövények teakúraként való alkalmazása egyszerű, hiszen elkészítése (az összeállított keverékből, 2. 5 dl vízhez 1 teáskanál gyógynövényt forrázunk, 8-10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük) akár a napi folyadékigényünket is enyhítheti, illetve kiegészítheti. Általában ízesités nélkül fogyasszuk, a növények természetes ízét élvezvén.
Ha a kúrának vége, illetve szünetel, érdemes reggel és este 1-1 csésze „emlékeztető” teát elfogyasztani. Érdemes kis „gyógynövény patikát” berendezni, ahol szalonunk vagy otthonunk díszei lehetnek gyógynövényeink.